De Bij

De Bij

bijJe zou het zo op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar 'de bij' die door onze leefomgeving zzzzoemt, is een uiterst belangrijke schakel in ons bestaan.
Maar weinig mensen weten dat de bij super belangrijk is voor de algehele maatschappij en het voortbestaan van de wereld.
De bij zorgt namelijk voor jouw voedsel en bestuift alle groente en fruit op aarde.
Dus technisch gezien: als de bij zou ophouden te bestaan, zou jij niet meer te eten hebben.

Appels, peren, kersen, een lekkere tomaat of paprika en zelfs je kopje koffie zijn allemaal afhankelijk van de bestuivingsactiviteiten van de bij. Geen bestuiving betekent geen nieuwe groenten of vruchten.

Op zich geen vuiltje aan de lucht zou je misschien zeggen, ware het niet dat er de laatste jaren nauwelijks bijtjes in de lucht meer zzzoemen.
Sinds 1990 hebben bijenhouders over de hele wereld gemerkt dat er een even mysterieuze als plotselinge verdwijning van bijen plaatsvindt. Dit gebeurt zelfs in een zodanig tempo dat er gesproken wordt over een 'colony collapse disorder' voor dit fenomeen. Dit betekent evenveel als: uitroeiing van een bijenkolonie en dat gebeurt helaas op grote schaal overal in de wereld.

Overal ter wereld wordt er gespeculeerd over wat hier precies de oorzaak van kan zijn. GMO's, pesticiden en er wordt zelfs over mobiele-telefoniestralingen gesproken die de bijenbevolking negatief zou kunnen beinvloeden.
Over een aantal oorzaken is mijn het eens:
1. Bedreiging door parasieten
2. Slecht leefmilieu
3. Pesticiden
4. Klimaatverandering

Aangezien de bij dus een ondenkbaar belangrijke functie op onze planeet vervult, vinden wij als Yupzz het noodzakelijk om hier de aandacht naartoe te laten gaan via ons platform.
We zullen daarom ook herhaaldelijk aandacht besteden aan dit uiterst belangrijke onderwerp via ons Bijen-nieuws.